Кухня – це важливий функціональний простір у квартирі чи будинку, але не завжди просторий. Чим менша площа кухні, тим довше доводиться шукати прихований потенціал приміщення для отримання додаткового простору. Одним із таких джерел може стати підвіконня.
Щоб підвіконня було функціональне і довговічне на кухні, потрібно підібрати правильний матеріал. Варіантів кілька – і кожен має свої переваги та особливості.
1. Природний камінь
Матеріал стійкий до УФ-випромінювання, високих температур, довговічний, естетичний. З недоліків – висока вартість, велика вага, складність монтажу.
2. Штучний камінь
Дуже міцний та витримує всі хімічні, термічні дії; широкий вибір текстур та кольорів; поверхня не вигоряє. Штучний камінь не відноситься до бюджетних рішень, як і натуральний камінь. Так само має велику вагу та складність монтажу.
3. Дерево
І для столу на кухні, і для робочої стільниці деревина – традиційний варіант. Матеріал екологічно чистий, красивий, довговічний, міцний, але вимагає спеціальної обробки, щоб захистити від вологи та плісняви. Дуже важливо правильно підібрати породу деревини для створення підвіконня.
4. ДСП
Цей матеріал вважається недорогим і доступним варіантом. Разом з тим, використання ДСП як підвіконня супроводжується і низкою проблем: перепади температур та висока вологість негативно впливають на стан стільниці.
Головна перевага підвіконня – це наявність додаткового простору та джерела природного освітлення у денний час, тому для невеликої кухні, підвіконня може стати рятувальним рішенням, а для великої – цікавим дизайнерським прийомом.