В основі ергономіки будь-якої кухні лежить головне правило, яке звучить як «правило робочого трикутника". Його утворюють варильна поверхня, кухонна мийка та холодильник, у просторі між якими проходить основна робоча активність. Влаштування на кухні ергономічного робочого трикутника значно полегшує пересування та користування кухнею.
До кожного з елементів має бути забезпечений вільний доступ. Вершини повинні розділятися "буферними зонами" - ділянками стільниці, куди можна поставити вийняті з холодильника продукти, покласти вимиті в кухонній мийці фрукти та овочі, переставити каструлю, зняту з плити.
Розташована поруч з мийкою варильна поверхня буде перешкоджати вільному користуванню та сприятиме загрозі буди травмованим. Нераціональне розміщення кухонних меблів не тільки ускладнить життя, але й може призвести до псування побутових приладів. Наприклад, плита, встановлена впритул до холодильника, нагріватиме його, порушуючи процес охолодження.
Рекомендовані відстані між вершинами трикутника - від 0,6 до 1,50 м. При менших розмірах буде занадто тісно, а при великих – багато енергії йтиме на переміщення.
Якщо користуватися математичними термінами, то трикутник не обов'язково має бути рівнобедреним або рівностороннім. Тим не менш, при будь-якій компонуванні можна створити оптимальний маршрут, не надто далеко відхиляючись від стандартів робочого трикутника та отримувати справжнє задоволення від користування кухнею.
До кожного з елементів має бути забезпечений вільний доступ. Вершини повинні розділятися "буферними зонами" - ділянками стільниці, куди можна поставити вийняті з холодильника продукти, покласти вимиті в кухонній мийці фрукти та овочі, переставити каструлю, зняту з плити.
Розташована поруч з мийкою варильна поверхня буде перешкоджати вільному користуванню та сприятиме загрозі буди травмованим. Нераціональне розміщення кухонних меблів не тільки ускладнить життя, але й може призвести до псування побутових приладів. Наприклад, плита, встановлена впритул до холодильника, нагріватиме його, порушуючи процес охолодження.
Рекомендовані відстані між вершинами трикутника - від 0,6 до 1,50 м. При менших розмірах буде занадто тісно, а при великих – багато енергії йтиме на переміщення.
Якщо користуватися математичними термінами, то трикутник не обов'язково має бути рівнобедреним або рівностороннім. Тим не менш, при будь-якій компонуванні можна створити оптимальний маршрут, не надто далеко відхиляючись від стандартів робочого трикутника та отримувати справжнє задоволення від користування кухнею.